Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Új vágyfokozó gyógyszer a nők alacsony szexuális vágyához: Bremelanotide

2019.11.03

Az amerikai FDA egészségügyi hatóság nemrégiben jóváhagyta a bremelanotid nevű vágyfokozó szert. Ez egy új gyógyszer a premenopauzális nők számára, akiknek hipoaktív szexuális vágy rendellenessége (HSDD) van. Magyarul: azoknak a nők számára ajánlott vágyfokozó szer ez, akik még a menopauza előtt állnak, mégis számottevően visszaesett a szexuális vágyuk. A HSDD kifejezés az alacsony nemi vágy egyértelmű ok nélküli leírására szolgál. Tehát azoknak a nőknek, akik szeretnék kipróbálni ezt az új vágyfokozó szert, tudniuk kell, hogy nem célja az olyan helyzetekben történő segítségnyújtás, amelyekben a vágy

  • orvosi vagy pszichiátriai betegség
  • interperszonális vagy kapcsolatproblémák
  • egy másik kezelés vagy gyógyszer mellékhatásai

miatt marad el.

 

Mit mond a vágyfokozó kutatása?

A szexuális izgalom és vágy fiziológiája nagyon bonyolult folyamat eredménye a nőkben. Ráadásul ezen a területen még nincs sok kutatási eredmény sem. Becslések szerint a nők 40% -át érinti a szex iránti vágy hiánya, és miatt igényt tart vágyfokozó szerre. A számok attól függnek, hogy milyen korúak a nők, hol élnek, és hogy nemrég szültek-e, de nem kétséges, hogy ez jónéhány nő számára jelentős probléma.

A gyógyszergyártó licencpartnere által finanszírozott kutatás során a bremelanotid vágyfokozó        szer hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálták. Az FDA által közzétett információk szerint több mint 1200 nő véletlenszerűen részesült akár bremelanotiddel, akár placebóval (látszólagos kezelés) való vágyfokozó kezelésben 24 héten át.

A bremelanotidot szedő nők kb. 25% -a számolt be a szexuális vágy fokozódásáról, szemben a placebót szedő nők 17% -ával. A kutatás a vágyfokozó használatára szoruló nőknek az alacsony szexuális vágy miatt fennálló szorongását is vizsgálta. A bremelanotiddal kezelt betegek kb. 35% -ánál tapasztalható némi javulás a szorongásban, szemben a placebót szedő betegek 31% -ával. vágyfokozó szer azonban nem változtatta meg vagy nem javította a kielégítő szexuális események számát, nem állapítható meg összefüggés a vágyfokozó alkalmazása és az orgazmusok száma között.

Hogyan adják be a gyógyszert?

Legalább 45 perccel a várható szexuális tevékenység előtt a nő befecskendezi a vágyfokozó szert a combba vagy a hasába (vagy élettársa ebben segíthet). Senki sem tudja pontosan, hogyan működik a bremelanotid, de aktiválja a melanokortin receptorokat, amelyek úgy tűnik, hogy részt vesznek számos agyi tevékenységben, ideértve az étvágy és a kardiovaszkuláris egészség lehetséges összefüggéseit. A szakértők nem tudják, meddig tart a vágyfokozó hatása adagonként, ezért napi csak egy adagot ajánlanak, és a nők ne vegyenek be egy hónapban több mint nyolc adagot. Ezenkívül azoknak, akiknek a szexuális vágy vagy a kapcsolódó szorongás nyolc héten belül nem javul, abba kell hagyniuk a vágyfokozó szer alkalmazását.

Ha kapszula helyett a vágyfokozó cseppek iránt érdeklődsz, érdemes neked is szétnézni a kesleltetes.hu oldalon. 

Melyek a vágyfokozó lehetséges mellékhatásai?

Mint minden gyógyszer esetében, ezen vágyfokozó szer esetében is mellékhatások léphetnek fel. A leggyakoribb hányinger és hányás, melyet a tanulmányban résztvevők mintegy 40% -a tapasztalt. A hányinger valószínűbb a gyógyszer első használatakor, és a későbbi adag során ez már kevésbé jelent problémát. Ennek ellenére az émelygésnek szenvedőknek mindössze 13% -ának volt szüksége valamilyen kezelésre hányinger miatt. További lehetséges mellékhatások lehetnek kipirulás és fejfájás.

Mit tudunk még?

A bremelanotid a generalizált HSDD-re is vonatkozik, ami csökkent szexuális vágyat jelent, függetlenül az érintett szexuális tevékenység típusától (beleértve a maszturbációt), a környezetet vagy az esetleges partnerét.

További kutatásokra van szükség a mellékhatásokkal kapcsolatban. Vannak bizonyos biztonsági óvintézkedések is. A magas vérnyomású nőknek kerülniük kell a szert, mert ez ideiglenesen megemeli a vérnyomást. Szintén nem ajánlott a szív- és érrendszeri problémák kockázatának kitett nők számára. Azok a nők, akik a naltrexont kezelik az alkoholfüggőség kezelésére, nem szabad a bremelanotidot gyógyszerkölcsönhatások miatt használni. Emellett néhány nő a tanulmányokban a bőr és az íny elsötétülését tapasztalta. Bár ritkák, ezek a változások állandóak.

A nők számára az alacsony szexuális vágy és az ahhoz kapcsolódó szorongás bonyolult és nehéz kezelni. Bátorító, hogy az FDA a nők szexuális rendellenességeit 20 olyan betegségterület egyikének azonosította, amelyre figyelmet érdemel. A vágyfokozó némileg növeli a nők szexuális vágyát, és enyhén csökkentheti a vágy hiánya miatt fellépő szorongást. Bár a jelenlegi kutatások szerint ez nem javítja a szexuális kielégültséget, és nem befolyásolja a nők szexuális elkötelezettségét, ennek a potenciálisan hasznos vágyfokozó szernek a rendelkezésre állása lehet lépés a helyes irányba néhány nő számára.